Estetik Dergisi

DOLGU VE BOTOKS HAKKINDA MERAK EDİLENLER - Op. Dr. CENK TEKER

DOLGU VE BOTOKS HAKKINDA MERAK EDİLENLER - Op. Dr. CENK TEKER
DOLGU VE BOTOKS HAKKINDA MERAK EDİLENLER - Op. Dr. CENK TEKER

Op. Dr. Cenk Teker
Cenk Teker Klinik Kurucusu

Dolgu ve botoks yaşamımızın vazgeçilmez uygulamaları arasında yerini almış durumda. Ameliyatsız Gençleşmenin en önemli işlemleri arasında olan dolgu ve botoks hakkında merak edilen püf noktalar hakkında bilgi almak üzere Dr. Cenk Teker’i kliniğinde ziyaret ettik. Konu ile ilgili Dr. Cenk Teker önemli bilgiler paylaştı.

DOLGU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Yüzde çeşitli sebeplerle meydana gelen çökme, sarkma, çizik gibi sorunların hacimlendirilip estetik olarak görünüşünün iyileştirmesi dolgu ile mümkündür.

Dolgu uygulaması nedir? Bilgi alabilir miyiz?
Yüz bölgesinde zaman ve yerçekimi etkisi ile sarkmalar, çizgiler, çukurlar, yüzün belirli bölgelerinde belirgin çukurlar meydana gelebilir. Hyalüronik asit bazlı olan dolgu, yüz görünümünün bozulmasına neden olan bu durumlardan kurtulmak için, cilt altına enjekte edilerek hacim ve dolgunluk elde edilen bir yöntemdir.

Dolgu işlemi hangi problemlerin giderilmesinde kullanılmakta?
Dolgu, yüzde meydana gelen doku ve hacim kayıplarının yerini doldurarak estetik görünüm olarak düzelmeyi sağlar. Kırışıklık, sarkma, çizik gibi durumlarda da alttan destekleyerek toparlanmayı sağlar.

Hangi bölgelere dolgu uygulanmaktadır?
Dolgunun kullanım alanları;
  • Ağız çevresinde gülme çizgileri denilen bölgeye (nazolabial dolgu)
  • Dudaklara
  • Yanaklar
  • Çene
  • Şakak
  • Göz çevresi
  • Gözaltları (ışık dolgusu)
  • Burun
Dolgu işlemi nasıl yapılmaktadır?
Dolgu yapılmadan önce, uygulama bölgesine lokal anesteziler ya da anestezik kremler kullanılarak uyuşturma işlemi yapılır. Hyalüronik asit bazlı dolgu maddesi, uygulama yapılacak bölgeye ince uçlu bir iğne ile enjekte edilir. Anestezik uygulanması, iğnelerle ilgili hastanın rahatlamasını sağlamak amacıyla yapılır.
Uygulama süreci, bölgeye ve miktara göre değişiklik gösterebilir, fakat ortalama 15 dk. ile 1 saat arasında olmaktadır.

Dolgu işlemi sonrası nelere dikkat edilmesi gerekir?
Dolgu işlemi sonrası ilk 24 saat ağır egzersizlerden, cilt bakımından, yoğun güneşe maruz kalmaktan, sıcak banyo ve duş almaktan kaçınmak gerekir.

Dolgunun etkisi ne kadar sürer?
Dolgunun kalıcılığı sürekli değildir. Yüz dolgusunun kalıcılık süresi dolgu maddesinin içeriğine göre 6 ay ile 24 ay arasında değişmektedir.
 
Dolgu eritme işlemi Hyalüronidaz nedir?
Hyalüronik asit bazlı dolgu maddesi geri döndürülebilen bir işlemdir. Hasta yüze yapılan dolgu işleminden sonra çeşitli sebeplerle, dolgu maddesinin etkisinden kurtulmak isteyebilir. Hylürodinaz enzimi dolgu maddesinin eritilmesi amacıyla kullanılır. Dolgu yapılan bölgeye hylürodinaz enjekte edilerek, hyalüronik asit bazlı dolgu maddesi eritilerek vücuttan atılması sağlanır.

Hyalüronidaz neden kullanılır?
  • Dolgu uygulamasından sonra ortaya çıkan aşırı dolgunlukta
  • Tedavi bölgesinde enfeksiyon oluşması durumunda
  • Uzun süreli şişlik, ağrı ve normal olmayan doku gelişmesinde
  • Tatmin etmeyen sonuçların revizyonunda
 
BOTOKS İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER
 
Botoks  nedir?
Botoks, botulinum toksinin kısaltılmış adıdır. Yüz kırışıklıkları, aşırı terleme ve pek çok tıbbi alanda uygulanabilen bir maddedir.
İlk zamanlarda yalnızca tıbbi amaçla kullanılan botoks, zamanla kozmetik olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Kozmetik olarak mimik hareketlerinden dolayı katlanıp kırışan derinin korunması ve hareketi kısıtlayan etkisiyle kırışıklık tedavisinde kullanılmaktadır

Botoks hangi problemlerin çözümünde kullanılmaktadır?
Botoks ile yüz kırışıklıkları tedavisi ve aşırı terleme (hiperhidrozis ) tedavileri yapılmaktadır. Botoks, kırışık ve çizgilerin ortadan kaldırılması için kullanılan güvenilir bir tekniktir. Yalnızca uygulama yapılan bölgede, sinir uçlarının kaslarla olan iletimini engelleyerek etkisini gösterir. Aynı etkiyi ter bezleriyle olan bağlantıyı keserek de yaptığı için aşırı terleme tedavisinde de kullanılmaktadır. Etki alanı uygulama yapılan bölgedir, tüm kas sitemini etkilemez.
Kuvvetli kaslara etki ederek kasların kasılmasını azaltır ve bu şekilde oluşan derin çiziklerin yok olmasına yardımcı olur.  3-6 ay / 6-8 ay kalıcılık oranı değişkenlik göstermektedir. Ağrılı bir işlem değildir.
 
Hangi bölgelere botoks uygulanır?
Botoksun estetik amaçlı uygulama alanları;
  • Kaş ortası
  • Alın kırışıkları
  • Göz kenarı (kaz ayakları)
  • Üst dudakta meydana gelen dikey çizgiler (barkod çizgileri)
  • Dudak kenarlarından aşağı doğru oluşan üzgün yüz ifadesi
  • Gülerken burun kenarında oluşan çizgiler ( bunny lines)
  • Boyunda oluşan çizgiler
  • Koltuk altı, el, ayak, yüz terlemeleri
 
Botoks işlemi nasıl yapılmaktadır?
Botoks uygulaması, ince uçlu küçük iğneyle uygulama yapılacak bölgeye enjekte edilir. Belirli kaslara ve az miktarlarda yapılan enjeksiyonla, yüz ifadenizi bozmadan sorunlu alanların kaslarına müdahale edilir. Botoks, düzenli olarak yapıldıkça kırışıklığın olduğu bölgede ki kaslarda zayıflama meydana geleceği için, sonra yapılan her botoksun etki süresi bir öncekinden daha uzun olacaktır.

Botoks işlemi sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Botoks sonrasında ağrı, acı hissi olmaz ve kişi günlük hayatına devam edebilir.

Botoksun etkisi ne kadar sürer?
Botoksun kalıcık etkisi, 3-6 ay / 6-8 ay olarak değişkenlik göstermektedir. Botoks, düzenli olarak yapıldıkça kırışıklığın olduğu bölgede ki kaslarda zayıflama meydana geleceği için, sonra yapılan her botoksun etki süresi bir öncekinden daha uzun olacaktır.
 
01/09/2022
Paylaş: