Estetik Dergisi

ESTETİK SADECE CERRAHİ DEĞİLDİR - OP. DR. MUSTAFA MURAT ÖZTÜRK Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

ESTETİK SADECE CERRAHİ DEĞİLDİR - OP. DR. MUSTAFA MURAT ÖZTÜRK Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
ESTETİK SADECE CERRAHİ DEĞİLDİR
 
OP. DR. MUSTAFA MURAT ÖZTÜRK & DR. MENEKŞE ÖZTÜRK
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı & Dermatoloji Uzmanı

 

Tıbbi estetik işlemler cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler olarak ikiye ayrılır.

 
CERRAHİ OLMAYAN ESTETİK UYGULAMALAR
 
Broad Band Light & IPL Teknolojisi
 
Ölümsüzlük insanoğlunun kafa yorduğu konulardandır. Plastik cerrahi ve dermatoloji ise insanları genç, dinç ve güzel göstermek için sanatla birleşmiş bilim dallarıdır. Artık bu bilim dalının elinde yeni bir silah var: Hücreleri genç gösteren değil, GENÇLEŞTİREN bir teknoloji, tıbbi çalışmaları yapılmış bir cilt kanseri önleyici tedavi protokolü. Broad band light denen IPL tabanlı bir cihaz yardımı ile ameliyatsız yüz germe, renk eşitleme, leke, akne, damar genişlemeleri gibi birçok problem için tedavi sağlandığı gibi; dokularda hücresel boyutta gençleşmeyi mümkün kılmaktadır. Üstelik vücuda yabancı madde vermeden, delmeden, kanatmadan, sadece ışık kullanarak yapılan bir tedavi yöntemi olması özelliğiyle kulağa çok hoş geliyor.
 
PRP ve PPP Tedavisi

 
Kan pulcukları, platelet veya trombosit denen kan elemanlarının içindeki aktif maddeleri kullanarak yapılan bir tedavi çeşididir. Hastanın damarından alınan kendi kanı santrifüj edildikten sonra, ayrılan şeffaf kısım ile beyazımsı tabaka birlikte alındığında PPP olarak isimlendirilirken, sadece arada kalan beyazımsı tabaka alındığında PRP olarak adlandırılmaktadır.
Bu tedavide kullanılan tüpün cam olmaması veya trombositlerin yapışacağı bir materyalden üretilmemesi önemli bir konudur. Cam, sağlıklı bir madde olmasına rağmen trombositleri alıkoyduğu için PRP tedavisinde kullanılamamaktadır. Aynı şekilde, içerdiği pıhtılaşma önleyici kimyasal oranları ve sterilitesi de önemli bir konudur.
Bir başka önemli konu ise, santrifüj cihazının kalibrasyonu ve kullanımı olmaktadır. Belirli bir hızda ve sürede çalışmak çok önemlidir. Hazırlanan materyal aktivitesini hızla kaybedeceği için bekletilmeden yapılması gerekmektedir.
 
Lazer ile Gençleşme ve Lazerli Cerrahi

 
Karbondioksit lazer ablasyon yapan, yani dokuyu buharlaştırabilen bir lazerdir. Bu sayede cerrahi işlemlerde (göz kapağı estetiği, vajinal daraltma, xanthalesma…) kullanılabildiği gibi, kimyasal olmayan peeling için de kullanılabilmektedir. Ayrıca bu lazerlerin tarama özellikli olanları (fraksiyonel lazer), cilt sıkılaştırma gibi kozmetik alanlarda da kullanılabilmektedir.
Özellikle cerrahi başlıkla kullanıldığında kanama riski düşük,
 keskinliği mükemmel bir sonuç olasıdır. Fraksiyon çapları, derinlikleri, aralıkları ayarlanabildiği için; göz kapağı gibi ince bir ciltte olduğu kadar, gerdan bölgesi gibi görece kalın ciltlerde de kullanılabilmektedir.
 
 İğneli Radyofrekans Enerjisi

 
Fraksiyonel lazer gibi, küçük kanalcıklar açarak kanalların içine radyofrekans enerjisi uygulamaktadır. Bu sayede hem kanalların iyileşirken ortaya çıkaracağı sıkılaştırma, hem de radyofrekans enerjisinin kolajen artırıcı etkisi birleşerek, daha etkin bir sonuç oluşturmaktadır. İğneler altın veya altın kaplama olduğu için alerji riski olmamakta, iletkenliği ise en iyi şekilde sağlamaktadır.
Özellikle akne skarları veya cerrahi dahil yara izlerinin iyileşmesinde; el sırtı, gerdan, yüz ve boyun gibi bölgelerdeki sarkmaların tedavisinde de etkin olarak kullanılmaktadır.
 
Kimyasal Peeling
 
Cildi soyarak gençleştirme prensibine dayalı bir tekniktir. Kleopatra döneminden beri kullanıldığı bilinmektedir. Mısırlılar süt asitlerini (laktik asit) kullanarak uygulamışlarsa da, günümüzde çok farklı kimyasallar kullanılmaktadır. Aynı tekniğin lazerle (ablatif) cilt soyma şeklinde uygulaması da mevcuttur. Temelde yatan mekanizma, deride kontrollü yaralanma yapıp iyileşme sırasında hücre yenilenmesine dayanmaktadır. Bu amaçla kullanılan çeşitli kimyasallar mevcuttur. Bazıları çok güvenli, bazıları çok dikkat gerektirmektedir. Özel karışımlı solüsyonları da mevcuttur. Hastalara düşen şey, güvenilir bir hekimle yol almak olmalıdır. Sonuçta bu tekniğin etkilerini ve yan etkilerini en iyi işin uzmanı bilecektir.
 
Dolgu Materyalleri
 
Hyaluronik asit dışında kullanılan pek çok dolgu maddesi mevcuttur. PLA ve Kalsiyum hidroksi apatit bunlara örnektir. Dolgular hacim vermek ve kolajen sentezini uyarmak konusunda yardımcıdırlar. Kullanım alanları o kadar geniştir ki, bir kitap yazılabilecek kadar detaylara sahiptir. Burada temel ve ilgi çekici birkaç kullanımdan bahsedeceğiz.
Dudak, elmacık kemiği, çene ve burun çoğumuzun duyduğu dolgu kullanım bölgeleridir. Bunun dışında göz çevresi, el sırtı, gerdan gibi alanlarda hem hidrasyon sağlamak hem de kırışıklıkları azaltmak için kullanılabilmektedir. Alın şekillendirme, kaş kaldırma, şakak doldurma gibi kullanımlar da sık karşılaşılan kullanım alanlarındandır. Ancak bu alanlar daha fazla deneyim gerektirir.
Genital dolgunlaştırma, G-spot, inverte nipple, göbek deliği şekillendirme ve doku kayıplarında da kullanımı mevcuttur. Özellikle kemik üzerindeki uygulamalar lifting etkisi ile dikkat çekmektedir. “Sıvı yüz germe” olarak adlandırılan uygulama da dolgu maddeleri ile birlikte bazı vitamin ve minerallerin karışımından oluşmaktadır.
 
Botilinum Toksin
 
Botilinum toksin yılan değil, bir bakteri ürünüdür. Kasların kasılma gücünü azaltır. Bu şekilde harekete bağlı cilt kırışıklıklarını tedavi eder. Kas aktivitesini düşürdüğü için mide kaslarına uygulandığında sindirim aktivitesi bozulacağından kilo vermeye yardımcı olur. Bu durum da görsel anlamda hastalara estetik bir sonuç sunmaktadır.
Diş sıkma ve gıcırdatma için kullanıldığında, yanaklarda incelme sağladığı için yüzde daha genç bir görüntü sağlanmış olur.
Migren gibi hastalıklarda hastalığın şiddeti ve sıklığını azaltmaktadır. Bu sayede yüzdeki ağrıya bağlı kas kasılmaları ve deformiteleri de engellemiş olmaktadır. Çocuklarda daha sık görülen tortikolis gibi spastik durumların tedavisinde de bu toksin tedavisi kullanılmaktadır.
Terleme doğrudan estetik bir görüntü bozukluğu yapmasa bile hastayı huzursuz etmesi, toplum içinde kokuya bağlı rahatsızlık vermesi ve kıyafetlerdeki lekelenmeye bağlı istenmeyen görsel sorunlar için de çözüm sağlamaktadır.
Saç ekimi ve yara iyileşmesi üzerine de olumlu etkileri mevcuttur. Bu etkilerini damarlardaki kasları gevşeterek, dolaşımı artırmak sureti ile sağladığı düşünülmektedir. Bu sebeple saç terlemesi dışında saç dökülmesi tedavisinde de yer almaktadır. Saç ekimi öncesi yapılan botilinum toksin uygulaması ile ekilen saçların tutma oranı artmaktadır.
Cinsel işlev bozukluklarından olan vajinismus tedavisinde de faydalanılan toksin tedavisi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.  Anal fissür gibi inatçı durumların tedavisine de yardımcı olan bir üründür.
 
CERRAHİ ESTETİK UYGULAMALAR
 
Yüz ve Boyun Germe
 
Yüz de diğer vücut bölümleri gibi plastik cerrah için bir bütündür. Hastanın şikayetçi olduğu bölgeye odaklanıp, çevresindeki sorunları göz ardı etmemek gerekir. Bu sadece yüz için değil, tüm beden için böyle olmalıdır. Hasta göz kapağı talebi ile gelmiştir ancak hastanın alnındaki sarkma ve kaşlarındaki düşüklük görülmezse, doğal olmayan bir görüntüye sebep olmak kaçınılmazdır. Hastaya durumu anlatmalı, gerekirse alın veya kaş kaldırma seçenekleri de sunulmalıdır. Aynı şeyi yanaklarım veya gıdım sarktı diyen hastalarda da yaşamak mümkündür.
Hastanın sarkan tek bir bölgesi olamaz. Genellikle eşlik eden ve belki daha az sarkan veya daha az dikkat çeken dokuları da olacaktır. Cerrahın görevi bu bütüncül yaklaşıma sahip olabilmektir. İşte tam da bu yüzden, yüz ve boyun germe birlikte düşünülmeli hatta buna göz, çene ve alın da eklenmelidir. Orta yüz germede yüzün cildi gözaltında birikeceği için, alt göz kapağı cerrahisi neredeyse zorunludur.
Alnı sarkmış bir hastanın yüzü gergin bile olsa genç bir görüntü elde edilemeyebilir. Kaş düşüklüğü bazen üst göz kapağı fazlalığı gibi algılanabilmektedir. Hasta bu konuda yanılsa bile hekimin yanılma lüksü yoktur.
 
Bişektomi ve Çene Protezi
 
İnce ve keskin sınırlı “üçgen” yapısını koruyan bir yüz için en sık yapılan kombinasyon bişektomi ve çene uygulamalarıdır. Buna bazen masseter botoksu veya jawline dolgu uygulamaları da eklenebilmektedir.
Bişektomi, yanağımızda bulunan yağ paketinin ağız içinden çıkartılması ile yanakta incelme sağlamaya yönelik cerrahi bir uygulamadır. Etkisi birkaç ay içinde başlar ve çoğu zaman kalıcıdır. Operasyondan sonra bir süre ödem olduğu için etkisi şişlikler geçince belirginleşir.
Çene protezi ise silikon veya polimer bir materyalden üretilmiştir. Ağız içinden veya çene altından yerleştirilebilir. Ağız içinden yapılan ameliyatlar bir süre yeme içme dikkati gerektirecektir. Nadiren de olsa hastada “gençlik üçgeni” oluşturmak için elmacık kemiğine de protez veya dolgu materyali gerekebilmektedir.
 
 Kol ve Bacak Germe
 
Kilo verdik, spor yaptık ve yağlarımızdan kurtulacak diyetimiz de var. Ama bir sorun var ki cildimiz kendini toparlayamadı. Veya yağlardan da kurtulamadık ve kolumuz yelken gibi sallanıp, bizi rahatsız etmekte. Çözüm kol ve bacak germe ameliyatında.
Liposuction Operasyonu, fazla yağlar alındıktan sonra kalan fazla deri ve derialtı dokunun toparlanması ile gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrası kullanılan korse ve önerilen masajlar ile kalıcı ve estetik bir sonuç almak olasıdır. Bu ameliyat sonrası izler kol ve bacak içinde kalacağı için dışarıdan görünmesi pek mümkün değildir. Ayrıca kolun sarkması ve sallanması uzaktan bile fark edilebilirken, cerrahi iz ancak çok yakından ve kollar havaya kaldırıldığında görülebilmektedir. Aynı şey bacak için de geçerlidir.
Bacak germe ameliyatında estetik dışında kazanımlar da mevcuttur. Bacakların birbirine sürtünmesi hem sağlık açısından hem de kıyafetlerin yıpranması sebebi ile sorun yaratmaktadır. Yine bacakların üst kısmında bulunan genital bölge için de sağlıklı olmayan sonuçlar doğurabilmektedir. Kol germe ameliyatı 2 saat, bacak ise 3 saat sürmektedir.
 
Kalça Dikleştirme ve BBL Farkı
 
BBL; yani Brezilya tipi kalça kaldırma ameliyatı, vücudun farklı bölgelerinden liposuction ile alınan yağların işlendikten sonra kalçaya kanüller yardımı ile yerleştirilmesi ve şekillendirilmesi ile gerçekleştirilen bir cerrahi yöntemdir. Kalça dikleştirme için kullanılan tek yöntem bu değildir. Vücudunda yağ olmayan hastalar için kalça protezleri de mevcuttur. Bunlar tıpkı meme silikon protezleri gibi uygulanmaktadır. Ancak hasta vücudunda yabancı bir madde istemezse yolun sonu sayılmaz. Hastanın kendi dokuları flep şeklinde kullanılarak da kalça dikleştirme ve dolgunlaştırma sağlamak mümkün olmaktadır.
Tüm bu yöntemlerin kendi içinde alt varyasyonları da mevcuttur. Hatta bu yöntemler birlikte de kullanılabilmektedirler. Buradaki önemli noktalar; hastanın talebi, doku yapıları ve cerrahın tecrübesidir.
 
24/06/2023
Paylaş: